Boží milosti
Suroviny
Recept od Michaely Fiedlerové z Jindřichova Hradce
pro 4 osoby | příprava: 40 minut
250 g celozrnné mouky, 30 g másla (jedna lžíce), 1 celé vejce, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, lžíce citronové pasty, lžička vanilkové pasty, špetka soli, sádlo na smažení, moučkový cukr a skořice
Postup přípravy
Žloutky, vejce a rozpuštěné máslo nejprve šlehejte spolu s citronovou a vanilkovou pastou, rumem a solí do pěny. Poté postupně zapracujte mouku a vytvořte tak měkké pružné těsto. To nechte v chladu nejméně hodinu odpočinout. Těsto poté rozválejte na tenký plát a z něho rádlem tvořte trojúhelníky, obdélníky i jiné tvary. Ty na okrajích několikrát nařízněte nebo v nich malým vypichovátkem udělejte dírky. Připravené milosti nechte na pomoučeném vále krátce odpočinout a potom je smažte na sádle z obou stran do zlatova. Těsto se při smažení různě nafukuje a kroutí. Hotové nechte okapat na papírové utěrce a při podávání je cukrujte skořicovým cukrem.
Variace:
Citronovou a vanilkovou pastu můžete nahradit citronovou kůrou a šťávou, pravou vanilkou či vanilínovým cukrem. Místo tuzemského rumu můžete k zadělání použít víno. V tom případě použijte asi tři lžíce bílého vína a nedávejte do těsta citronovou pastu.