Bramborová omáčka s krajancem
Suroviny
Recept od Věry Kenšové ze Zlína – Zapomenutý recept z Valašska
pro 4 osoby | příprava: 60 minut
Suroviny na omáčku:
500 g vařených brambor, 60 g sádla, 70 g cibule, 100 ml mléka, 120 ml kysané smetany, sůl, drcený kmín, divoké koření, ocet a cukr, 30 g másla,
50 g křenu, 4 vejce, celerová nať
Postup přípravy
Dopředu si uvařte brambory ve slupce a po ochladnutí je oloupejte.
Drobně nakrájenou cibuli opékejte spolu s drceným kmínem na sádle do změknutí, může i trochu nazlátnout.
Poté přidejte na jemno nastrouhané brambory a trochu je s cibulí a sádlem osmahněte, tedy opečte. Přidejte pomleté divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření). Následně vše zalijte mlékem, osolte a krátce vše poduste.
Tím vznikne bramborová omáčka, kterou na závěr ochuťte kysanou smetanou a trochou svařeného octa a cukru.
Do každé porce omáčky vložte vařená vejce. Přizdobte je strouhaným křenem zpěněným v másle a posekanou natí.