Drůbková polévka
Suroviny
Suroviny:
1 kg drůbežích drobů (ořez, krky, žaludky, srdce), 350 g drůbežích jater, 100 g cibule, 250 g kořenové zeleniny, 100 ml smetany, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 vejce, 40 g strouhanky, 15 g škrobu, 15 g česneku, sůl, muškátový květ nebo ořech, majoránka, petrželová a celerová nať
Pro 4 osoby: příprava 40 minut
Postup přípravy
Droby vařte v osolené vodě spolu s cibulí doměkka. Ke konci vaření přidejte také očištěnou kořenovou zeleninu. Vše sceďte, maso oberte a spolu se žaludky a srdíčky nakrájejte na drobné kousky. Zeleninu nakrájejte na větší kousky. Mouku osmahněte na másle a vzniklou jíšku zalijte chladným vývarem, důkladně rozšlehejte, ochuťte muškátem a provařte nejméně 20 minut. Ze semletých jater, vajec, strouhanky, škrobu, prolisovaného česneku, soli a majoránky smíchejte řidší fáš. Tu zavařte v podobě nočků nebo knedlíčků do osolené vroucí vody. Uvařené játrové nočky pak vložte do smetanou zjemněné polévky spolu s masem a zeleninou. Vše doplňte posekanou natí a podávejte.