Hrstková polévka
Suroviny
hrst hrachu,
hrst čočky,
hrst krup,
hrst bílých fazolí,
hrst sušené majoránky,
1 cibule,
1 větší mrkev,
¼ celeru,
1 petržel,
1 PL sádla,
1 PL hladké mouky,
300 g uzeného masa,
1 ČL octa,
4 stroužky česneku,
6 kuliček nového koření,
3 bobkové listy,
sůl,
pepř
Postup přípravy
Maso si dáme do studené vody, přidáme česnek, bobkový list, nové koření, osolíme a uvaříme ho do měkka.
Hrách, kroupy, čočku a fazole si den dopředu namočíme do studené vody.
Druhý den si vše scedíme a propláchneme.
Na sádle si zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou a zarestujeme do růžova.
Přidáme hrách, kroupy, čočku, fazole, zeleninu nakrájenou na kostičky, ocet, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vaříme vše do měkka.
Nakonec přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, majoránku a ještě pár minut prohřejeme.
Vždy je dobrá majoránku před přidáním do jídla rozemnout v ruce, aby se rozvoněla.