Jihočeský sýrový koláč

jihocesky syrovy kolac

Suroviny

 

500 g listového těsta, 80 g cibule, 100 g pórku, 100 g slaniny, 3 vejce, 120 ml smetany, sůl, muškátový květ, olej nebo sádlo, 250 g sýru Blaťácké zlato, Jihočeská Niva, uzený Eidam, papriky i jiná zelenina na přizdobení

Postup přípravy

Listové těsto vyválejte na tenký plát a vložte ho na pečicí plech. Těsto na více místech propíchejte vidličkou a dejte ho do předehřáté trouby předpéci (5–7 minut při 190 stupních). Na tuku osmahněte cibuli, rozpečte slaninu a jen krátce opečte pórek. Tuto směs ochuťte mletým muškátovým květem a rozetřete ji na předpečený plát těsta. Pak poklaďte koláč sýrem (mohou to být plátky, kousky nebo nastrouhaná směs). Nakonec vše zalijte osolenými vejci vyšlehanými se smetanou a dejte krátce a intenzívně zapéct. Koláč podávejte s kysanou smetanou doplněnou pažitkou.

Aktuální letáky

Akční nabídka

22.01 – 28.01.2025

Zabijačka

22.01 – 28.01.2025

Kvalitní potraviny z našeho regionu

22.01 – 28.01.2025

COOP – naše super ceny

15.01 – 28.01.2025

Pro děti i zdraví

08.01 – 04.02.2025