Pečené vepřové koleno

koleno j24 scaled

Suroviny

1 vepřové koleno,

0,5 l černého piva,

1 PL sádla,

1 žlutá cibule,

1 červená cibule,

5 stroužků česneku,

1 ČL sušeného rozmarýnu,

1 ČL sušeného tymiánu,

2 PL medu,

šťáva z jednoho citrónu,

2 ČL soli,

4 bobkové listy,

6 kuliček nového koření,

10 kuliček černého pepře,

1 l vody.

Postup přípravy

Ve vysokém hrnci rozpálíme sádlo a orestujeme cibule rozkrojené na polovinu.

Přidáme oloupaný česnek, tymián, rozmarýn, sůl, nové koření, bobkový list, pepř a zalijeme černým pivem, přidáme med, šťávu z citrónu a povaříme 10 minut.

Pak přidáme studenou vodu, vložíme do nálevu koleno a necháme 24 hodin naležet v chladu.

Druhý den koleno vaříme v nálevu do měkka zhruba 2 hodiny a průběžně obracíme.

Měkké koleno přendáme na pekáč a pečeme v předehřáté troubě 50 minut na 210 °C.

Omáčku scedíme a svaříme do husté konzistence.

Omáčkou průběžně potíráme koleno.

Koleno je nejlepší jen tak s křenem a kyselou okurkou nebo s vejmrdou.

Na vejmrdu tady v kalendáři taky najdete recept.

Aktuální letáky

Akční nabídka

21.02 – 27.02.2024

Kvalitní potraviny z našeho regionu

21.02 – 27.02.2024

Pro děti i zdraví

31.01 – 05.03.2024