Penne s petrželovým pestem
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 30 minut
350 g suchých těstovin, 100 ml
olivového oleje, 80 g petrželové
nati, snítka libečku, 20 g česneku,
50 g másla, 100 g parmazánu, sůl,
ostrá chilli omáčka
Postup přípravy
V oblasti Barcelony nazývají v oleji rozmixovanou petrželovou nať s trochou soli a česneku
„salsa catalana“ a přidávají ji doslova na všechny pokrmy. Skvěle totiž přichutí pečenou
zeleninu, maso i luštěniny, brambory i oblíbené těstoviny.
Těstoviny dejte vařit do vroucí, dostatečně slané vody a vařte je za občasného promíchání
doměkka. Přeceďte je, nechte okapat a pak vložte do mísy, omastěte je máslem a nechte
přikryté v teple.
Do mixéru dejte olej, očištěnou a trochu pokrájenou petrželovou nať a libeček, na plátky
nakrájený česnek a dvě špetky soli. Vše důkladně rozmixujte, až vznikne zelenavý olej
výrazné vůně a chuti. Tímto bylinkovým pestem pak na talíři polijte těstoviny, zasypejte
strouhaným sýrem a případně pokapejte trochou chilli omáčky. Věřte, že tento velmi jednoduchý
způsob je při dostatku sýru velmi chutný.
Můžete podobně udělat pesto bazalkové, majoránkové a další.