Plněné těstoviny v sýru
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 90 minut
150 suchých těstovin (cannelloni, conchiglie), 250 g sýru ricotta nebo tvarohu, 150 g šunky, 3 vejce, 100 g jarní cibulky, 25 g česneku –5 stroužků, 250 ml mléka nebo smetany na vaření, 150 g taveného sýru, 60 g másla, 50 g parmazánu, svazek bylinek – petržel, oregano, libeček, sůl, pepř
Postup přípravy
Velké druhy těstovin se s oblibou plní nejrůznějšími směskami sýrů, masa a zeleniny a poté velmi pozvolna zapékají v tomatových nebo smetanových omáčkách. Těstoviny vložte do vlažné osolené vody a nechte je tam asi 10–15 minut trochu změknout. Zelené bylinky nasekejte nadrobno a přidejte k nim jemně nakrájenou jarní cibulku a prolisovaný česnek. Směs lehce zapěňte na větší části másla, aby vše změklo a bylinky silně zavoněly. Pak tuto zelenou voničku rozdělte na dvě části. První dejte do sýru ricotta spolu s jedním vejcem a na kostičky či nudličky krájenou šunkou. Trochu osolte a opepřete. Směsí naplňte předem namočené těstoviny. Narovnejte je do nádoby vhodné k zapékání pečlivě vytřené zbylým máslem. V zahřátém mléce nebo smetaně rozmíchejte tavený nebo jiný nastrouhaný sýr, přidejte dvě zbylá vejce, druhou část bylinek s máslem a sůl. Sýrovou omáčkou zalijte těstoviny v nádobě a nechte v troubě pozvolna zapékat při teplotě 140 °C asi 40 minut. Nakonec posypejte větší částí parmazánu a dopečte při teplotě kolem 180 °C.
Podávejte se salátem, nakládanou zeleninou a podobně.