Polévka minestrone
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 120 minut
100 g fazolí, 70 g čočky, 70 g
krupek, 70 g ovesných vloček,
80 g cibule, 40 g česneku, 50 ml
oleje, 100 g kořenové zeleniny,
celerová a petrželová nať, sůl,
oregano, pepř
Postup přípravy
Může mít mnoho různých proměn a chutí. Vesnická varianta polévky je plná obilek a luštěnin,
městská má podobu masového vývaru s červenou čočkou a těstovinami či rýží.
Den předem namočte fazole a několik hodin před přípravou čočku a krupky. Každou luštěninu,
případně i krupky, vařte zvolna zvlášť v nepříliš velkém množství vody.
Na oleji osmahněte pokrájenou cibuli a nahrubo strouhanou kořenovou zeleninu. Přidejte
posekané zelené natě a vše pak zalijte odvary z luštěnin a krupek. Osolte, přidejte ovesné
vločky a přiveďte vše k varu. Vařte 5–7 minut a poté přidejte už uvařené součásti polévky.
Nakonec přidejte suché oregano a pomelte pepřem.
Záleží jen na vás, zda polévku polepšíte o kousky rozpečené slaniny, vložíte do ní vejce
a případně i kousky brokolice, květáku i jiných druhů zeleniny.
V Itálii se takovéto polévky podávají s pečivem ve velkých miskách jako vydatné jídlo.