Salát s cibulovou salsou
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 30 minut
250 g červené cibule, 250 ml
červeného vína, 100 ml balzamikového
octa, sůl, pepř, cukr, 60 ml
oleje, 600 g směsi zeleniny
na salát (hlávkový salát,
rajčata, cuketa, papriky atd.)
Postup přípravy
O tom, že cibule je zdravá a v kuchyni nezbytná, asi není třeba polemizovat. Zkuste opečenou
cibuli doslova povýšit tím, že z ní připravíte skvělý dresink na libovolný salát.
V hlubší pánvi rozehřejte olej a na něm zprudka, za stálého míchání, osmahněte na měsíčky
nakrájenou červenou cibuli. Když cibule zavoní a změkne, přilijte červené víno, vše promíchejte
a nechte zvolna dusit tak, aby se většina vína odvařila a směs zhoustla. Pak přidejte
trochu cukru, sůl a ocet a opět vše vařte do zhoustnutí.
Tuto směs nechte zchladnout a těsně před podáváním s ní přelijte směs libovolné zeleniny.
Zkuste cibulovou salsu přiostřit trochou chilli omáčky nebo ji doplnit směsí pepřového koření
na steaky. Takto upravená cibule se hodí i do kombinace listového salátu a pomerančů
stejně jako ke směsi grilované zeleniny.