Škvarkové pagáčky

skvarkove pagacky

Suroviny

Originální slané pečivo z Valašska – recept od Lenky Vernerové ze Zlína

délka přípravy 2–3 hodiny

 

 

150 g hladké pšeničné mouky, 100 g pohankové mouky, lžička soli,
lžička cukru,půl lžičky prášku do pečiva, 1 vejce, lžička octa, 1 lžíce vepřového sádla, 100 g pokrájených škvarků, 250 g zakysané smetany, 100 g másla, sůl, kmín a semínka na posypání, olej na plech

Postup přípravy

Všechny suroviny, kromě másla, dejte do větší misky a důkladně promíchejte. Poté na vále rozválejte na placku, tu potřete rozpuštěným máslem. Těsto na několikrát přeložte a zabalte do mikrotenového sáčku a nechte alespoň hodinu, ale i delší dobu odpočinout v lednici.

Uzrálé těsto rozválejte, potřete máslem a přeložte na polovinu. Poté opět lehce rozválejte. Povrch plátu potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky, kořením
a hrubou solí. Poté těsto krájejte na kostičky či jiné tvary. Ty skládejte na plech s pečicím papírem.

Pečte v předehřáté troubě při 170 stupních do zlatova. Podávejte se salátem nebo jako slané pečivo ke sklenici piva či vína.

Aktuální letáky

Akční nabídka

02.07 – 08.07.2025

Kvalitní potraviny z našeho regionu

02.07 – 08.07.2025

COOP naše super ceny

02.07 – 15.07.2025

Pro děti i zdraví

25.06 – 22.07.2025

Zavařování

14.05 – 31.08.2025