Špecle v sýru
Suroviny
Suroviny:
Na špecle: 400 g polohrubé mouky, 4 vejce, 120 ml mléka, sůl
Pro dohotovení: 250 g sýru s modrou plísní, 100 g prorostlé slaniny, 80 g cibule, 30 g sádla nebo másla
Pro 4 osoby: příprava 35 minut
Postup přípravy
V některých krajích zadělávají drobné, kapané nebo protlačované těstoviny z mouky hladké, jinde z hrubé a rozdílně je i pojmenovávají. Na jihu Čech jsou to zpravidla špecle.
Všechny suroviny na ně důkladně promíchejte a vzniklé řídké těsto nechte 15 minut odstát. Mezitím přiveďte vodu k varu, osolte ji a přes síto na halušky do ní zavařte menší kousky těsta. Když vyplavou, povařte je ještě 2–3 minuty a poté je vyberte a na chvilku zchlaďte ve studené vodě.
Na pánvi rozškvařte slaninu a opékejte v ní drobně nakrájenou cibuli. Když se cibule začne opékat, přidejte špecle, vše ještě chvilku pečte a následně přendejte do sádlem vymaštěné nádoby, postrouhejte sýrem a krátce zapečte.