Staročeský jahelník

starocesky jahelnik

Suroviny

300 g jáhel, 600 ml mléka, sůl, 50 g přírodního cukru, 400 g jablek, 100 g rozinek, 80 g másla, 2 vejce, vanilka, skořice, 50 g mletého máku

Postup přípravy

Nejprve jáhly spařte opakovaně vroucí vodou a následně propláchněte. Poté je vložte do mléka, osolte, a vařte zvolna 8–10 minut. Občas s nimi zamíchejte. Nakonec přidejte část cukru a nechte jáhly pod pokličkou asi 10 minut dojít. Tím vám vznikne hustá jáhlová kaše. Zapékací nádobu vymažte máslem a vysypte mletým mákem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něho zbylý cukr. Do jahelné kaše vmíchejte máslo, po zchladnutí nahrubo nastrouhaná jablka, rozinky a vaječné žloutky. Nakonec šetrně zamíchejte sníh a celou hmotu vložte do zapékací mísy, rozetřete ji, uhlaďte povrch a dejte péci do trouby při asi 180 stupních. Podávejte s kysanou smetanou a trochou medu nebo javorovým sirupem.

Aktuální letáky

Akční nabídka

27.09 – 03.10.2023

Kvalitní potraviny z našeho regionu

27.09 – 03.10.2023

Den zvířat

01.10 – 04.10.2023

COOP super cena

27.09 – 10.10.2023

Pro děti i zdraví

13.09 – 17.10.2023

Akční nabídka

23.08 – 29.08.2023

Kvalitní potraviny z našeho regionu

23.08 – 29.08.2023

Doma

23.08 – 29.08.2023

Pro děti i zdraví

16.08 – 12.09.2023

COOP super cena

16.08 – 29.08.2023

Zavařování

17.05 – 31.08.2023