Velikonoční kapr v kopřivách
Suroviny
Suroviny:
600 g filetů z čerstvého kapra, 50 g sádla, 30 g másla, hrst
spařených mladých kopřiv, svazek zelených bylinek, sůl, česnek, drcený kmín,
hladká mouka na obalení kapra, 4 vejce, 100 ml sladké smetany
Na 4 porce: příprava 40 minut
Postup přípravy
Porce kapra osolte, potřete lehce prolisovaným česnekem a
okořeňte drceným kmínem. Potom je obalte v hladké mouce a zprudka je opečte na
rozpáleném sádle z obou stran. Pak opečeného kapra zalijte rozšlehanými vejci
se smetanou, solí a posekanými kopřivami a zelenými bylinkami (petrželová a
cibulová nať, libeček). Velmi zvolna vše dopékejte pod poklicí na pánvi nebo v
mírné troubě (110 °C – 10 minut) až vejce ztuží a kapr se dopeče. Do vaječné
zálivky můžete přidat nastrouhaný sýr, trochu strouhanky, kysanou smetanu a
podobně.
Podávejte s bramborami nebo rozpečeným pečivem.