Zapečená čočka s vejci
Suroviny
Recept od pana Milana Kadlece z Tábora
pro 4 osoby | příprava: 60 minut
450 g čočky, 1 pórek, 2 lžičky drceného koriandru, 1 lžička orientálního koření (kari), máslo na vymazání misek, lžíce bramborového škrobu, sůl, čerstvý mletý pepř, bylinky – petrželová nať, máta, koriandr, 6 vajec, případně plátky slaniny
Postup přípravy
Čočku je dobré předem namočit (přes noc). Poté ji vařte spolu s pokrájeným pórkem a směsí koření. Během varu případně dolévejte vodu, ale ne příliš, aby na závěr veškerou tekutinu čočka nasála.
Nasekejte zelené bylinky a spolu se dvěma vejci, solí, čerstvě mletým pepřem a trochou škrobu je vmíchejte do uvařené čočky. Směs poté vložte do předem vymaštěné
nádoby. Do čočky udělejte lžící čtyři jamky, můžete je případně vyložit slaninou, a do každé zapusťte syrové vajíčko.
Vše zvolna pečte v troubě při cca 140 stupních asi 20 minut.
Popřípadě vejce zprvu zakryjte kousky alobalu, aby se příliš nevysušila. Na závěr můžete přidat teplotu a vše dopéci.
Zapečenou čočku podávejte se salátem nebo s kvašenou či sterilovanou zeleninou.