Zelnice
Suroviny
1 klobáska
100 g slaniny
1 PL sádla
1 PL hladké mouky
1,5 l vody
1 ČL mleté papriky
1 ČL drceného kmínu
1 PL rajčatového protlaku
Sůl
Pepř
Zakysaná smetana a petrželka na dokončení.
Postup přípravy
Klobásu si nakrájíme na kolečka a slaninu s cibulí na kostičky.
V hrnci si rozpálíme sádlo a dáme na něj restovat klobásu.
Když máme hezky zarestováno, tak klobásky vyndáme a na výpek dáme restovat slaninu a za chvilku na kostičky nakrájenou cibulku do zlatova.
Když je cibulka zlatavá, zaprášíme ji 1 PL mouky a zarestujeme do růžova.
Přidáme papriku, drcený kmín, rajčatový protlak a také zarestujeme.
Nyní zalijeme vodou, přidáme na větší kostky pokrájené brambory, bobkový list, nové koření, osolíme, opepříme a vaříme brambory do měkka.
Když jsou brambory měkké, tak přidáme zelí, z něhož jsme z lehka vymačkali vodu a pokrájeli na menší kusy.
Podle chuti můžeme přidat i vodu ze zelí, a vrátíme i klobásu.
Polévku ještě 10 minut povaříme.
Na talíři přidáme trochu zakysané smetany a sekané petrželky.