Bylinkové kuře

Pro 4 osoby: příprava 80 minut 

Suroviny: 
celé kuře, 100 g másla, sůl, směs čerstvých bylinek, 2 stroužky česneku 

Postup: 
Jednoduchý způsob, kterak proměnit tradiční pečené kuře na noblesní delikatesu. Máslo vložte do misky a nechte ho v pokojové teplotě změknout. Poté do něho důkladně vmíchejte jemně nasekanou směs bylinek, prolisovaný česnek a trochu soli. Bylinky zvolte podle možností, ale nejlepší je kombinace tymián, rozmarýn, šalvěj a petrželová nať. 
Omyté a očištěné kuře osolte zevnitř a poté opatrně uvolněte kůži na prsou a stehnech. Pod kůži vetřete měkké bylinkové máslo a roztlačte ho po povrchu svaloviny. 
Kuře na povrchu osolte a vložte do pečicí nádoby. Podložte ho kouskem pečicího papíru, aby se nepřichytilo na dno a nepotrhala se vám kůže. Lehce ho podlijte vodou a pečte přikryté nejprve při nižší teplotě 140 °C asi 40 minut. Nakonec ho dopékejte při teplotě 180 °C, aby se kůže vypekla a zezlátla. 
Během pečení se bylinkové máslo rozpustí, bylinky zavoní a celá pečeně má díky tomu úžasnou vůni i chuť.