Grilovaná polenta se špízem

Pro 4 osoby: příprava 60 minut 

Suroviny: 
Na polentu: 200 g kukuřičné krupice, 700 ml mléka, sůl, petrželová nať, 50 g másla 
Na špíz: 400 g vepřové panenky, 130 g cukety, 130 g červené papriky, 30 g česneku, 80 g slaniny, sůl, pepř, grilovací koření, olej na potření 

Postup: 
Kukuřičná krupice zvaná polenta, z níž se připravuje hutná kaše, je tradiční součástí jídelníčku na jihu Evropy. Vedle podoby kaše lze polentu upravit na talíři i jinak. 
Kukuřičnou krupici vsypejte do mléka, osolte a zvolna, za stálého míchání, přiveďte k varu. Vařte podle druhu polenty 3–5 minut. Do horké kaše dejte posekanou petrželku a máslo. Hustou kaši míchejte do zchladnutí, aby se na ní neutvořil škraloup. Pak ji vložte do misky vyložené potravinářkou fólií, stěrkou namočenou v mléce nebo vodě ji rozetřete do hladka a nechte ztuhnout. Maso nakrájené na stejnoměrné kousky promněte se solí, grilovacím kořením a lisovaným česnekem. Poté ho střídavě napichujte na jehlice nebo špejle spolu s kostičkami paprik a cukety (případně i jinými surovinami). 
Tuhou polentu nakrájejte na stejnoměrné pruhy, čtverce nebo obdélníky, a ty pak potřené olejem vkládejte na gril a na mírném žáru je ogrilujte. Lze je opékat i na běžné pánvi a stejně tak učiňte i s připravenými špízy. Doplňte opečenou či grilovanou zeleninou a s nějakou studenou omáčkou neste na stůl.