Halibut na šalveji

Pro 4 osoby: příprava 25 minut

Suroviny: 
600 g filetu z halibuta, 50 ml oleje, 50 g másla, 120 g pórku, stroužek česneku, 100 ml bílého vína, hladká mouka, sůl, čerstvá šalvěj 

Postup: 
Ryby jsou na stole v oblasti Středozemního moře prakticky denně. Nejčastěji se používají jen velmi jednoduché způsoby přírodní přípravy, stejně jako je tomu i v tomto případě. 
Filety naporcujte, z obou stran osolte a lehce obalte v hladké mouce. 
V pánvi rozehřejte olej a v něm opékejte naporcovanou rybu. Když se z obou stran opeče mouka na povrchu, vyjměte halibuta z pánve a nechte ho v mírně zahřáté troubě (110 °C) dopékat. Do výpeku přidejte máslo. Když se rozpustí, vhoďte na plátky krájený česnek a nasekanou šalvěj, nechte vše zapěnit, přidejte jemně nakrájený pórek a přilijte víno. Vše nechte zavařit, přelijte přes připravené porce ryby a neste na stůl. 
Tradičně se k rybám připravuje bramborové pyré (bramborová kaše) s tomatovou šťávou nebo s rozmixovaným hráškem, vařeným celerem, karotkou a podobně.