Mrkvový koláč

Na tradiční koláčovou či dortovou formu: příprava 60 minut 

Suroviny: 
450 g mrkve, 200 g hladké mouky, 40 g vanilkového pudinku, 3 vejce, 150 g cukru krupice, kůra a šťáva z jednoho citronu, 60 ml oleje, prášek do pečiva, špetka soli a půl lžičky mleté skořice, dále kysaná smetana a čerstvé ovoce na dozdobení 

Postup: 
Jednou z tradičních součástí těst na dorty, koláče a jiné pečivo v oblasti na jih od Alp je mrkev. Krásně do oranžova vybarvené těsto je vláčné a obsahuje relativně málo mouky. 
Jemně nastrouhanou mrkev dejte na trochu oleje nejprve podusit, přidejte k ní cukr, mletou skořici a špetku soli a nechte mrkev změknout, Do zchladlé směsi přimíchejte citronovou kůru a šťávu, vejce, pudinkový prášek a nakonec mouku s práškem do pečiva. Vzniklé těsto dejte hned do formy vysypané moukou. 
Koláč pečte v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 30–40 minut. Záleží na výšce těsta ve formě. 
Hotový koláč je hutný a vláčný. Nejčastěji se prokrajuje a promazává pomerančovou marmeládou a na povrchu potírá kysanou smetanou a zdobí čerstvým ovocem. Samozřejmě je možné použít k ozdobení koláče citronovou polevu, čokoládu a další.