Paella s králíkem

Pro 4 osoby: příprava 90 minut 

Suroviny: 
350 g kulatozrnné rýže, 700 g králíka s kostí, 100 g cibule, 100 g celeru, 150 ml bílého vína, 70 g slaniny, 120 g papriky, 60 ml oleje, litr vývaru nebo vody, sůl, paprika, pepř, kurkuma, snítka tymiánu a rozmarýnu, petrželová nať 

Postup: 
Paella, tedy velká pánev s rýží, zeleninou a masem, uzeninami, dary moře a dalšími surovinami může mít mnoho podob a chutí. Připravujte ji z toho, co máte rádi. 
Do pánve vlijte olej a když se rozehřeje, přidejte drobně nakrájenou cibulku a vzápětí i slaninu a jemně nastrouhaný celer. Vše trochu opečte a přidejte na drobné kostičky nakrájenou papriku. Zase trochu opečte a nakonec zasypejte kořením. Paprika s kurkumou vykouzlí krásně zlatavou barvu, pepř přidá pokrmu říz, tymián a rozmarýn vůni. Vše zalijte vínem a důkladně promíchejte, Do tohoto základu vložte na kousky posekané králičí maso. Má být i s kostí, aby paella měla tu správnou chuť. Vše osolte, dolijte vývarem nebo vodou, aby maso bylo ponořené, a nechte dusit asi 30 minut, nejlépe pod poklicí. Záleží přitom na králičím mase, aby bylo před závěrečnou fází přípravy téměř měkké. Nakonec přilijte další vývar a vsypte do pánve rýži. Důkladně ji do pokrmu zamíchejte a intenzívně, za stálého míchání, vařte 5–7 minut. Poté ztlumte teplotu na minimum a pod poklicí nechte pokrm dojít 15–20 minut (záleží na druhu a velikosti rýže). Před podáváním posypejte posekanou petrželovou natí. 
Španělé rádi přidávají v závěrečné části přípravy do paelly mušle, krevety a další dary moře, často kombinují vepřové, kuřecí a králičí maso. 
Na talíři má být paella vždy šťavnatá a doslova plná samých dobrých věcí.