Plněné žampiony s bazalkou

Pro 4 osoby: příprava 40 minut 

Suroviny: 
700 g čerstvých žampionů, 220 g balkánského sýru, 2 vejce, 60 g cibule, 20 g česneku, 50 g másla, 40 g strouhanky, petrželová nať, bazalka, sůl, pepř, mleté chilli, 200 ml pasírovaných rajčat, 50 ml vína 

Postup: 
Bazalka jistě patří na jihu Evropy k nejpoužívanějším bylinkám v každé kuchyni. Díky její mimořádně silné chuti a vůni snadno ochutíte různé pokrmy. 
Žampiony oloupejte, vylomte jim nožku a navrchu kloboučku je lehce seřízněte tak, aby po obrácení stály pevně a nekolébaly se v nádobě na zapékání. Vnitřek lehce osolte a rozložte je v nádobě. 
Nožky žampionů drobně posekejte a osmahněte je na másle spolu s cibulí a česnekem, taktéž nakrájenými na drobné kousky. Ochladlou směs doplňte posekanou natí petržele a lístky bazalky. Přidejte vejce, nastrouhaný sýr, strouhanku, pomelte trochou pepře a tuto směs rozdělte do připravených hlaviček hub. Vše pak pečte v troubě vyhřáté na 150–160 °C asi 20 minut. Záleží na velikosti hlaviček. 
Během pečení svařte rajčatovou pastu s vínem, solí a mletým chilli. Víno můžete použít bílé i červené, podle toho, jaké upřednostňujete. Tuto jednoduchou ostřejší omáčku pak přidejte k pečeným plněným žampionům.