Polévka gazpacho

Pro 4 osoby: příprava 15 minut 

Suroviny: 
400 g drcených rajčat, 200 g mladé cukety, 200 g dýně hokaido, 50 g cibule, 3 stroužky česneku, 4 plátky toastového chleba, 60 ml olivového oleje, vinný ocet (citronová šťáva), sůl, pepř, petrželová nať, bazalka 

Postup: 
Osvěžující a přitom vydatná polévka je oblíbenou součástí letního jídelníčku nejenom ve slunném Španělsku. V mixéru ji máte připravenou během chvilky. 
Dýni hokaido zbavte jadřince, nakrájejte ji na drobné kostky a krátce spařte nebo povařte (3 minuty), aby trochu změkla. Cuketu nakrájejte na kostky, cibuli nahrubo a stejně tak i česnek. Toastový chléb nasucho opečte. Bylinky lehce posekejte. 
Vše vložte do mixéru a přilijte drcená rajčata a olivový olej. Ochuťte solí, octem, pepřem a rozmixujte dohladka. Polévku do konzistence smoothie zahustí chléb a rozmělněná zelenina. Pro výrazné zchlazení můžete do zeleniny přidat pár kostek ledu. 
Samozřejmě, že je možné složení zeleniny upravit. Skvělé jsou v polévce papriky, salátové okurky, řapíkatý celer a další.