Polévka minestrone

Pro 4 osoby: příprava 120 minut 

Suroviny: 
100 g fazolí, 70 g čočky, 70 g krupek, 70 g ovesných vloček, 80 g cibule, 40 g česneku, 50 ml oleje, 100 g kořenové zeleniny, celerová a petrželová nať, sůl, oregano, pepř 

Postup: 
Může mít mnoho různých proměn a chutí. Vesnická varianta polévky je plná obilek a luštěnin, městská má podobu masového vývaru s červenou čočkou a těstovinami či rýží. 
Den předem namočte fazole a několik hodin před přípravou čočku a krupky. Každou luštěninu, případně i krupky, vařte zvolna zvlášť v nepříliš velkém množství vody. 
Na oleji osmahněte pokrájenou cibuli a nahrubo strouhanou kořenovou zeleninu. Přidejte posekané zelené natě a vše pak zalijte odvary z luštěnin a krupek. Osolte, přidejte ovesné vločky a přiveďte vše k varu. Vařte 5–7 minut a poté přidejte už uvařené součásti polévky. Nakonec přidejte suché oregano a pomelte pepřem. 
Záleží jen na vás, zda polévku polepšíte o kousky rozpečené slaniny, vložíte do ní vejce a případně i kousky brokolice, květáku i jiných druhů zeleniny. 
V Itálii se takovéto polévky podávají s pečivem ve velkých miskách jako vydatné jídlo.