Smetanová kapusta

Pro 4 osoby: příprava 40 minut 

Suroviny: 
500–600 g kapusty, 130 g cibule, 40 g česneku, 50 g slaniny (pancetta), 40 ml olivového oleje, 300 ml smetany na vaření, 50 g tvrdého sýru (parmazán), sůl, pepř  

Postup: 
Ve Středozemí je velmi populární raná listová kapusta, podobná římskému salátu. Stačí ji jen krátce podusit a podávat třeba k těstovinám. Připravíte ji ale také z naší hlávkové varianty. 
Opláchnutou kapustu přelijte vroucí vodou a nechte krátce spařit, sceďte a nechte okapat. Poté ji nakrájejte na tenčí proužky. Větší část slaniny nakrájejte na malé kostičky a část si nechte v plátcích na ozdobu talíře. 
Na pánvi rozehřejte olej a na něm nechte krátce opéct hrubě pokrájenou cibuli. Pak přidejte nakrájenou slaninu a nechte ji krátce rozpéct. Když zavoní, přidejte na plátky nakrájený česnek a vzápětí připravenou kapustu. Vše osolte a opepřete a zalijte mlékem nebo smetanou. Nechte asi pět minut pod poklicí podusit. 
Mezitím si nastrouhejte sýr, kterým zčásti zahustíte na závěr kapustu a zčásti ho nasypete na podávané porce. Ty ještě přizdobte rozpečenými plátky slaniny. Tradičně se křupavá kapusta ve smetaně podává k těstovinám, ale docela klidně ji můžete přidat k pečenému nebo grilovanému masu a podobně.