Španělská tortilla s bramborami

Pro 4 osoby: příprava 40 minut  

Suroviny: 
600 g vařených brambor, 200 g čerstvých hub, 80 g cibule, 80 g slaniny, 6 vajec, 60 ml oleje, sůl, paprika, petrželová nať 

Postup: 
Nejen v kraji pod horami jménem Pyreneje se připravuje vysoká omeleta z vajec a předem opečených brambor. Podává se jako samostatný pokrm nebo jako příloha. 
Houby (nejlépe hříbky) nakrájejte na tenké plátky a na části oleje je opečte, případně krátce poduste. Na pánvi opékejte drobně pokrájené brambory, a to zprudka, aby se opekly. Při pečení k nim přidejte špek a cibuli a nechte vše osmahnout a rozpéct. Nakonec zaprašte trochou sladké papriky a vzápětí zalijte rozšlehanými a osolenými vejci. Hned přidejte houby a posekanou petrželku a vše pak velmi zvolna pečte až vejce ztuhnou. 
Omeletu můžete upéct v tukem vytřené zapékací míse v troubě při mírné teplotě (140 °C). Zkuste do vajec přimíchat nastrouhaný sýr, přidat různé posekané bylinky, stroužek prolisovaného česneku a podobně. Omeletu podávejte se salátem, grilovanou zeleninou nebo jako zajímavou přílohu.