Sváteční telecí kolínko

Pro čtyři osoby: příprava 2,5 hodiny 

Suroviny: 
1 kg telecího kolena s kostí, 250 g kořenové zeleniny, 120 g cibule, 70 ml olivového oleje, 200 ml bílého vína, 200 ml silného vývaru, bobkový list, libeček, petržel nať, celý pepř, tymián, rozmarýn, 60 g másla 

Postup: 
„Osso bucco“ je tradiční milánská specialita, připravovaná ze silnějších plátků telecí kližky, uříznuté i s morkovou kostí. Určitě patří do nejklasičtější sestavy pokrmů na jihu Evropy. 
Silnější plátky telecího kolena, krájené i s kostí, nejprve zprudka opečte na oleji. Pak je osolte a vložte do pekáče s nakrájenou kořenovou zeleninou a cibulí, divokým kořením a snítkami natí. Vše podlijte vínem a zvolna pečte pod poklicí v troubě. Při teplotě 110 °C to bude trvat asi 2 hodiny. Záleží na kvalitě masa. Když je maso měkké, vyjměte ho z pekáče a zabalené ve fólii ho udržujte teplé. 
Zeleninu v pekáči vypečte na tuk, aby se opekla a spolu s ní i výpek z masa. Tím získáte krásně hnědavou a velmi chutnou šťávu. Stačí jen přidat máslo a trochu silného masového vývaru a vše krátce povařit. 
K tradiční milánské úpravě masa se podává rizoto a směs bylinek, česneku, ančoviček a citronové kůry, takzvaná „gremolata“. Jinde připravují na maso máslovou drobenku ze strouhanky a bylinek a podobně.