Tapenáda z oliv

Pro 4 osoby: příprava 15 minut 
 
Suroviny: 
250 g černých oliv bez pecek, 200 g sardinek v oleji, 60 g cibule nebo šalotky, 60 g sterilovaných červených paprik, jarní cibulka, sůl, pepř, citronová šťáva, chléb nebo bageta 

Postup: 
Směs rozsekaných černých oliv může mít na jihu kontinentu různá pojmenování a různé ochucení. Vždy se ale kombinuje s olivovým olejem a můžete ji klidně připravit i z oliv zelených. 
Olej ze sardinek nebo podobných ryb v konzervě slijte, přidejte do něho jemně nakrájenou cibuli, trochu soli a vše důkladně promíchejte, aby cibule pustila šťávu a změkla. 
Olivy drobně nakrájejte nebo nasekejte. Můžete je klidně i pomlít. Rybičky pokrájejte a stejně tak i sterilovanou papriku. Je lepší, když použijete zavařené, předem oloupané a opečené papriky. Nakonec vše zlehka smíchejte a pomelte pepřem a pokapejte citronovou šťávou. 
Podávejte na opečených krajících chleba nebo pečiva.