Tyrolské bramborové noky

Pro 4 osoby: příprava 40 minut


Suroviny:
  
Na noky (gnocchi): 500 g vařených brambor, 150 g hladké mouky, 30 g bramborového škrobu,
1 vejce, sůl 

Na omáčku: 150 g slaniny, 250 g sýru s modrouplísní, 100 ml smetany 33%,
čerstvá majoránka a petržel

Postup:
Pro jižní Tyrolsko jsou typická jídla s voňavým špekem a sýrem s modrou plísní gorgonzolou. Domácí bramborové noky jsou na přípravu snazší než naše klasické knedlíky. 
Vařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle na vál. Vytvořte z nich hnízdo, do kterého klepněte vejce, přidejte sůl a lžíci škrobu. Vše důkladně prořezávejte plastovou kartou tak, aby se vše promíchalo s bramborami. Pak teprve přidejte mouku a dál kartou vše prokrajujte, až vám vznikne hrudkovitá směs. Tu pak pomoučenýma rukama umáčkněte do jednoho kusu a ten rozdělte na čtyři přibližně stejně velké části. Každou na pomoučeném vále rozválejte na váleček silný jako chlapský palec. Tyto válečky plastovou kartou rozřežte na stejnoměrné kousky a hned nasypte do vroucí osolené vody. Zlehka je promíchejte a vařte, až všechny noky vyplavou. Pak si odměřte dvě minuty, poté noky přendejte do studené vody. Nechte je klesnout ke dnu, vyjměte je, nechte okapat a vložte do mísy, tam je omastěte a nechte je přikryté u tepla.
Tyrolskou omáčku připravíte snadno. V pánvi nebo rendlíku rozškvařte slaninu, k ní přidejte na kousky nakrájený sýr a vše zalijte smetanou. Na mírném ohni nechte sýr rozpustit a omáčku nakonec přivoňte posekanými bylinkami, případně několika kapkami chilli omáčky.