Uhlířské špagety

Pro 4 osoby: příprava 30 minut 

Suroviny: 
350 g suchých špaget, 120 g slaniny (panchetty), 100 g parmazánu, 4 žloutky, 50 ml smetany, petrželová nať, pepř, sůl, 40 g másla nebo olivového oleje 

Postup: 
Jeden z nejznámějších receptů, připravovaných tradičně se špagetami. Stačí k tomu jen velmi málo surovin a určitě stojí za to těstoviny „alla carbonara“ vyzkoušet. 
Špagety vařte ve vroucí, výrazně osolené vodě. Uvařené sceďte, promíchejte s máslem nebo olejem a nechte u tepla. 
V misce si rozšlehejte žloutky se smetanou a jemně strouhaným parmazánem. 
Na pánvi rozpečte na kostičky krájenou slaninu, přidejte posekanou petrželovou nať a vzápětí vařené špagety. Krátce je osmahněte, aby se prohřály, ztlumte teplotu a pak vše zalijte připravenou zálivkou. Nechte směs jen prohřát tak, aby žloutky se sýrem vytvořily zahoustlou emulzi. Hned potom podávejte. 
Běžně se vedle žloutků používají také celá vejce. Jindy se zase nepřidává do zálivky smetana. Zásadní je, aby se vejce prohřála, ale nevařila, a tudíž v jídle neztuhla.